تمام خواص انجیر
انجیر شیرین مزه است و مغذی است و بومی آسیای غربی و کشورهای اطراف مدیترانه است. درخت انجیر ارتفاعی بین 3 تا 9 متر دارد و برگ های پنجه ای شکل دارد. انجیر جزو خانواده توت است، نسبت به سرمای شدید حساس است و بیشتر در مناطق معتدل و نیمه گرم کاشته می شود. انجیر از زمان های قدیم به عنوان درمان طبیعی برای بسیاری از بیماری ها به کار می رود. انجیر دو نوع خوراکی و غیر خوراکی دارد که در این مطلی می خواهیم خواص انجیر خوراکی را به شما بگوییم.ارزش غذایی انجیر
انجیر به دلیل طعم شیرین، ملایم و کاربردهای متعددی که دارد مورد توجه قرار گرفته است، کم کالری است و چربی هم ندارد. یک عدد انجیر بزرگ فقط 47 کالری دارد. اگر می خواهید وزن کم کنید، مصرف انجیر ( در حد اعتدال ) حایگزین خوبی برای میان وعده های سالم می باشد.ارزش غذایی انجیر تازه
ارزش غذایی انجیر تازه و انجیر خشک متفاوت است. محتوای تغذیهای ۱۰۰ گرم انجیر تازه عبارت است از:۷۴ کالری؛
۱۹ گرم کربوهیدرات؛
۰,۷ گرم پروتئین؛
۰,۳ گرم چربی؛
۳ گرم فیبر؛
۲۳۲ میلیگرم پتاسیم (۷ درصد DV یا ارزش روزانه)؛
۰,۱ میلیگرم منگنز (۶ درصد DV)؛
۴,۷ میکروگرم ویتامین کا (۶ درصد DV)؛
۰,۱ میلیگرم ویتامین ب۶ (۶ درصد DV)؛
۱۷ میلیگرم منیزیم (۴ درصد DV)؛
۳۵ میلیگرم کلسیم (۴ درصد DV)؛
۰,۱ میلیگرم تیامین (۴ درصد DV)؛
۱۴۲ واحد ویتامین آ (۳ درصد DV)؛
۲ میلیگرم ویتامین سی (۳ درصد DV).
ارزش غذایی انجیر خشک
ارزش غذایی انجیرخشک بیشتر از انجیر تازه است. محتوای تغذیهای ۱۰۰ گرم انجیر خشک عبارت است از:۲۴۹ کالری؛
۶۳,۹ گرم کربوهیدرات؛
۳,۳ گرم پروتئین؛
۰,۹ گرم چربی؛
۹,۸ گرم فیبر؛
۰,۵ میلیگرم منگنز (۲۶ درصد DV)؛
۱۵,۶ میکروگرم ویتامین کا (۱۹ درصد DV)؛
۶۸ میلیگرم پتاسیم (۱۹ درصد DV)؛
۶۸ میلیگرم منیزیم (۱۷ درصد DV)؛
۱۶۲ میلیگرم کلسیم (۱۶ درصد DV)؛
۰,۳ میلیگرم مس (۱۴ درصد DV)؛
۲ میلیگرم آهن (۱۱ درصد DV)؛
۶۷ میلیگرم فسفر (۷ درصد DV)؛
۰,۱ میلیگرم ویتامین ب۶ (۶ درصد DV)؛
۰,۱ میلیگرم ریبوفلاوین (۵ درصد DV)؛
۰,۵ میلیگرم زینک (۴ درصد DV).
مواد مغذی انجیر
انجیر یکی از غنیترین منابع گیاهی انواع ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن است، ازجمله:ویتامین A
ویتامین C
ویتامین K
ویتامینهای گروه B
پتاسیم
منیزیم
زینک
مس
منگنز
آهن
مواد معدنی و ویتامینهای سرشار موجود در انجیر، بهتنهایی یک دلیل عالی برای گنجاندن آن در رژیم غذایی روزانهتان است.
خواص انجیر برای سلامتی بدن
دارای آنتی اکسیدن های قوی
آنتی اکسیدان های مختلفی که انجیر دارد برای سلامت بسیار عالی هستند. اکسیداسیون می تواند تمام بدن را تحت تاثیر قرار دهد، آسیب ناشی از آن بسیاری از بیماری ها، پیری و سرطان مرتبط هستند. انواع انجیر به عنوان یکی از خوراکی های سرشار از آنتی اکسیدان هستند و باعث پیشگری از بروز این مشکلات کمک می کند.بعضی از انواع انجیر نسبت به بقیه دارای آنتی اکسیدان های بیشتری هستند اما اکثر آنها از پلی فنول غنی هستند که باعث مبارزه با استرس اکسیداتیو می شود. این تقویت کننده های طبیعی سلامت در میوه، پالپ و پوست انجیر وجود دارند. مطالعات نشان داده انجیرهایی که به روش درست خشک می شوند، ترکیبات فنولی بیشتری دارند و میزان فعالیت های آنتی اکسیدانی آنها نسبت به انجیر تازه و نیمه خشک بیشتر می باشد.
به همین دلیل است که انواع انجیر همیشه مورد توجه هستند؛ انجیر خشک را می توانید خیلی راحت نگهداری کنید و برای مواقعی که به میوه تازه درسترسی ندارد می توانید از آن استفاده کنید.
خاصیت ضد سرطانی
انجیر در طب سنتی بسیار شهرت دارد و به عنوان یک درمان طبیعی برای بیماری هایی مانند سرطان به کار می روند. برای مثال نتایج مطالعهای که در دانشگاه داروسازی چین انجام شد، نشان میدهد که برخی از عناصر موجود در انجیر برای انواع مختلف سلولهای سرطانی انسان سمی است.اگرچه به تحقیقات بیشتری در اینباره نیاز است اما با وجود یافتههایی که تاکنون بهدست آمده، نظریههایی وجود دارد که محققان را به کشف اطلاعات بیشتر دربارهی نحوهی مبارزهی ترکیبات بیواکتیو انجیر با بیماریهای مختلف تشویق میکند.
درمان بیماری های رایج
هزاران سال است که انجیرها برای درمان بیماریهای رایج متعدد بهکار میروند. بیش از ۴۰ بیماری مرتبط با دستگاههای گوارشی، غدد درونریز،تناسلی و تنفسی با میوهی انجیر، عصاره و ترکیبات درخت آن درمان شدهاند.مطالعات نشان دادهاند که انجیرها در درمان کمخونی، سرطان، دیابت، جذام، بیماری های کبد، فلج، بیماریهای پوستی، زخم معده، عفونتهای دستگاه ادراری و گوارشی مؤثرند. درخت انجیر و میوهی آن در ساخت داروهای جدید نیز لحاظ میشوند و محققان امیدوارند که همچنان مصارف دارویی جدیدی برای این گیاه پیدا کنند.
اثر ضد قارچی و ضد باکتری
یکی دیگر از خواص انجیر این است که بهعنوان یک عامل ضدباکتری و ضدقارچی طبیعی عمل میکند. یک بررسی که توسط مرکز تحقیقات دارویی و گیاهی دانشگاه ملی مالزی انجام شد، به نتایج دو مطالعهای که توانایی عصارهی انجیر را در مبارزه با یک رشته از باکتریهای دهان و همچنین قارچها و میکروبهای مختلف نشان میدهد، اشاره کرد.همچنین مطالعات انجامشده روی ماهی کپور علفخوار، تأثیر انجیر را در تحریک پاسخ سیستم ایمنی نشان میدهد و درنتیجه انجیر را بهعنوان تقویت کننده فوقالعادهی سیستم ایمنی بدن معرفی میکند. به همین دلیل است که انجیر در درمان بیماریهای رایج ناشی از باکتریها و سایر مهاجمها مؤثر عمل میکند.
منبع غنی پتاسیم، فیبر و دیگر مواد مغذی ته کشیده
پتاسیم و فیبر، دو جزء حیاتی یک رژیم غذایی سالم هستند که بسیاری از مردم در رژیم غذاییشان آنها را به مقدار کافی دریافت نمیکنند. انجیرها چه بهصورت تازه و چه بهصورت خشک، مادهی غذایی پرفیبری هستند و بسته به نحوهی آمادهسازیشان چیزی بین ۷ تا ۱۹ درصد از پتاسیم موردنیاز روزانهی شما را تأمین میکنند. بنابراین مصرف انجیر کمبود پتاسیم بدن را جبران میکند.فیبر به عملکرد دستگاه گوارش کمک میکند، در کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی مؤثر است و با سیر نگه داشتن شما کاهش وزن را آسان میکند. پتاسیم در تمام سلولهای بدن وجود دارد و برای حفظ عملکردهای طبیعی بدن ضروری است. انجیر خشک منبع عالی منگنز، منیزیم و کلسیم است که هیچکدام در رژیم غذایی روزانهی ما به مقدار کافی وجود ندارند. مصرف انجیر بهعنوان میانوعده، یک راه کمکالری برای افزایش میزان این مواد مغذی ضروری و بهرهگیری از خواص انجیر است.
مفید برای دیابت
تنها میوهی انجیر نیستند که برای سلامتی مفید است. شواهد نشان میدهند که برگ انجیر نیز به کنترل علائم دیابت کمک میکند.مطالعهای دربارهی خواص انجیر که در سال ۲۰۱۶ روی موشها انجام شد، نشان داد که فیکوسین – عصارهی برگ درخت انجیر – حساسیت به انسولین را بهبود میبخشد و دارای خواص ضددیابتی است. همچنین مطالعهی دیگری در سال ۲۰۰۳ نشان داد که عصارهی انجیر با متعادل کردن میزان ویتامین E و اسیدهای چرب خون در درمان دیابت نقش دارد.
دربارهی اینکه آیا انجیرمیتواند ضمیمهی مناسبی برای برنامهی کلی کنترل دیابت شما باشد یا خیر، با پزشکتان صحبت کنید. به یاد داشته باشید که مصرف انجیر به هیچوجه جایگزین مصرف غذاهای سالم، داروهای مربوط به کاهش قند خون و غیره نیست.
مفید برای پوست
در برخی سنتهای طب عامیانه، انجیرها برای درمان انواع مشکلات پوستی مانند اگزما، لکوپیس (ویتیلیگو) و پسوریازیس بهکار میروند. هرچند هیچگونه مطالعات علمی و قطعی در این زمینه وجود ندارد اما شواهد و تحقیقات اولیه امیدوارکننده هستند.با توجه به مطالعهای تطبیقی که در سال ۲۰۰۷ انجام شد، لاتکس (شیرابه) درخت انجیر در درمان زگیل مؤثر است. در این مطالعه، ۲۵ نفر لاتکس درخت انجیر را به زگیلهای یک سمت بدنشان مالیدند.
نتیجه این بود که زگیلهای سمت دیگر بدن آنها منجمد شدند (مانند کرایوتراپی). تأثیر لاتکس درخت انجیر فقط اندکی کمتر از کرایوتراپی بود و هیچگونه عوارض جانبیای ایجاد نکرد.
انجیر تازه در تهیهی نوعی ماسک صورت تقویتکننده و غنی از آنتیاکسیدان بهکار میرود. فقط کافی است چند عدد انجیر را له کنید و با حرکات دایرهای روی پوستتان بمالید. برای افزایش خواص مرطوبکنندگی ماسک میتوانید یک قاشق غذاخوری ماست نیز به آن اضافه کنید.
اجازه بدهید ماسک ۱۰ تا ۱۵ دقیقه روی صورتتان بماند، سپس پوستتان را کاملا با آب ولرم بشویید. اگر به لاتکس حساسیت دارید، از این ماسک برای پوستتان استفاده نکنید. انجیر لهشده، درمان خانگی محبوب برای رفع آکنه نیز هست اما تاکنون هیچگونه شواهد علمی در اینباره بهدست نیامده است.
انجیر منبع خوب ویتامینها، آنتیاکسیدانها و مواد معدنی مختلف است. بهبود سلامتی کلی بدن شما اغلب پوستتان را متعادل میکند و باعث گردش خون بهتر میشود. اگر احساس میکنید با خوردن تعداد بیشتری انجیر پوستتان بهتر شده است، این روند را ادامه بدهید.
مفید برای مو
از مواد تشکیلدهندهی انجیر در بسیاری از شامپوها، نرمکنندهها و ماسکهای مو استفاده میشود. گمان میرود که این میوه، باعث آبرسانی به مو، تقویت مو افزایش رشد موها میشود.در رابطه با خواص انجیر برای مو، تحقیقات علمی کافی وجود ندارد، اما برخی شواهد نشان میدهند که بعضی از ویتامینها و مواد معدنی موجود در انجیر به حفظ سلامت موها کمک میکنند.
محققان در مطالعهای به بررسی نقش زینک و مس در ریزش مو پرداختند. بهنظر میرسد که کمبود هریک از این دو مادهی معدنی باعث ریزش مو میشود. نتایج مطالعه تأیید کردند که ریزش مو ممکن است با کمبود زینک (زینک به ترمیم فولیکول مو سرعت میبخشد) مرتبط باشد اما نقش کمبود مس در ریزش مو تاکنون تأیید نشده است.
مطالعهی دیگری، تغذیهی زنانی که در دوران یائسگی به ریزش مو دچارند، بررسی کرد. این مطالعه نشان داد که چندین مادهی مغذی موجود در انجیر به حفظ سلامت مو کمک میکنند که عبارتند از:
زینک
مس
سلنیوم
منیزیم
کلسیم
ویتامینهای گروه B
ویتامین C
پیشگیری از یبوست
هر ۳ عدد انجیر تقریبا ۵ گرم فیبر دارد. این غلظت بالای فیبر به عملکرد رودهای منظم و سالم کمک و از یبوست جلوگیری میکند. فیبر باعث افزایش حجم مدفوع میشود و بنابراین نهتنها از یبوست جلوگیری میکند، بلکه اسهال و حرکات رودهای ناسالم یا نامنظم را نیز از بین میبرد.کاهش وزن
فیبر موجود در انجیر به کاهش وزن کمک میکند، بنابراین اغلب مصرف آن به افراد چاق توصیه میشود. با اینحال کالری زیاد انجیر بهخصوص هنگامی که با شیر مصرف شود، به افزایش وزن منجر میشود. مصرف چند عدد انجیر برای دریافت مقدار مواد مغذی توصیهشده کافی است، بنابراین در مصرف آن زیادهروی نکنید.کاهش سطوح کلسترول
کاهش سطوح کلسترول، یکی دیگر از خواص انجیر است. انجیر حاوی پکتین -یک فیبر محلول- است. هنگامی که فیبر در دستگاه گوارش حرکت میکند، در طول مسیرش در روده، تودههای کلسترول اضافی را جمعآوری و آنها را به دستگاه دفع منتقل میکند تا از بدن خارج شوند. پکتین موجود در انجیر بهعنوان یک فیبر محلول، حرکات روده را نیز بهبود میبخشد. انجیر یکی از پرفیبرترین مواد غذایی موجود است که بهعنوان ملین طبیعی عمل میکند. مصرف زیاد فیبر در رژیم غذایی، با پیشگیری از بیماریهای دستگاه گوارش نظیر سرطان رودهی بزرگ (کولون) به سلامت عمومی بدنتان کمک کند.پیشگیری از بیماریهای عروق کرونر قلب
انجیر خشک حاوی فنول، امگا ۳ و امگا ۶ است. این اسیدهای چرب، خطر ابتلا به بیماریهای عروق کرونر قلب را کاهش میدهند. بهعلاوه، برگ انجیر روی تریگلیسیرید اثر مهارکننده دارد و میزان آن را کاهش میدهد. تریگلیسیرید یکی از عوامل مهم ابتلا به بیماریهای قلبی مختلف است.درمان سرطان کولون
فیبر حرکات روده را افزایش میدهد و بنابراین به افزایش حذف رادیکال های آزاد و سایر مواد سرطانزا بهخصوص در کولون (رودهی بزرگ) کمک میکند.پیشگیری از سرطان سینه
ثابت شده که فیبر موجود در انجیر در پیشگیری از سرطان سینه مؤثر است. تعادل هورمونی در زنان پس از سن یائسگی، اغلب دچار نوسان میشود. عملکرد دستگاههای بدن آنقدر باهم مرتبط است که بههم خوردن تعادل هورمونها باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن میشود که به نوبهی خود، توانایی آنتیاکسیدانها را برای مبارزه با رادیکالهای آزاد- از عوامل اصلی ایجاد سرطان- تحت تأثیر قرار میدهد. انجیر با تأمین فیبر، خط دفاعی بدن را برای مقابله با سرطان تقویت میکند.پیشگیری از فشار خون بالا
ما معمولا سدیم را ازطریق مصرف نمک وارد بدن خود میکنیم. مصرف زیاد نمک و کاهش میزان مصرف خوراکیهای حاوی پتاسیم به فشار خون بالا منجر میشود. انجیر سرشار از پتاسیم است و سدیم بسیار کمی دارد، بنابراین مادهی غذایی مناسبی برای مقابله با اثرات مخرب پرفشاری خون تلقی میشود. این ویژگی انجیر باعث آرامش و تمدد اعصاب نیز میشود.درمان برونشیت
درمان برونشیت یکی دیگر از خواص انجیر است. با تهیهی دمنوش میتوانید از مواد شیمیایی موجود در برگ انجیر بهرهمند شوید. دمنوش برگ انجیر برای تسکین بیماریهای تنفسی مختلف مانند برونشیت تجویز میشود و بهعنوان راهی برای پیشگیری و کاهش علائم آسم نیز بهکار میرود.درمان بیماریهای مقاربتی
انجیرها بهطور سنتی در شبهقارهی هند و چند منطقهی دیگر از جهان بهعنوان مرهم و تسکیندهندهی بیماری های مقاربتی بهکار میروند. مصرف این میوه بهصورت خوراکی یا موضعی باعث کاهش علائم بیماریهای مقاربتی میشود، گرچه به تحقیقات بیشتری نیاز است تا مشخص شود که انجیرها دقیقا روی کدام علائم و کدام بیماریهای مقاربتی تأثیر مثبت میگذارند.درمان اختلال جنسی
قرنهاست که مصرف انجیر را برای درمان ناباروری، درمان ناتوانی جنسی مردان یا اختلال نعوظ و دیگر اختلالات جنسی توصیه میکنند. اثر این میوه در درمان اختلالات جنسی به بخش مهمی از اسطورهشناسی و فرهنگ آن مناطق تبدیل شده است و اغلب از انجیر بهعنوان یک مکمل جنسی یا باروری قدرتمند یاد میشود. میزان اثرگذاری انجیر بهعنوان داروی تقویتکنندهی جنسی، بحثبرانگیز است. احتمالا مقدار زیاد ویتامینها و مواد معدنی ارزشمند موجود در انجیر باعث افزایش ناگهانی انرژی و بنیهی بدن است که مردم آن را با افزایش میل جنسی اشتباه میگیرند. به منظور تقویت توانایی جنسی، ۲ تا ۳ عدد انجیر را بهمدت یک شب در شیر خیس کنید و صبح روز بعد آنها را میل کنید.تقویت استخوانها
انجیرها غنی از کلسیم هستند. کلسیم یکی از مهمترین مواد معدنی برای تقویت استخوان و کاهش خطر ابتلا به پوکی استخوان است. فسفر سرشار موجود در انجیر نیز به ساخت استخوان کمک میکند و درصورت بروز آسیب یا تخریب استخوانها باعث رشد مجدد آنها میشود.پیشگیری از دفع کلسیم در ادرار
افرادی که مقدار زیادی سدیم از طریق رژیم غذاییشان دریافت میکنند، ممکن است به دفع کلسیم در ادرار دچار شوند. میزان بالای پتاسیم انجیر به جلوگیری از این وضعیت کمک و میزان ضایعات ادرار را تنظیم میکند. پتاسیم دفع کلسیم را به حداقل میرساند و درعینحال باعث خروج اسید اوریک و سایر سموم از بدن میشود.پیشگیری از دژنراسیون ماکولا
علت اصلی کاهش بینایی در سالمندان، دژنراسیون ماکولاست. میوههایی مانند انجیر در کمک به پیشگیری از این نشانهی رایج پیری بسیار مفیدند.تسکین گلودرد
میزان بالای موسیلاژ (مواد لعابدار) در انجیر به التیام گلودرد و محافظت در برابر آن کمک میکند. طبیعت آرامشبخش (تسکیندهنده) انجیر و شیرههای طبیعی آن، درد و فشار روی طنابهای صوتی را نیز کاهش میدهد.سایر خواص انجیر
انجیر در درمان سیاهسرفه، درمان آسم و دیگر اختلالات تنفسی سیار مفید است. به سلامت دستگاه گوارش کمک میکنند و در درمان یبوست، سوءهاضمه، درمان معده درد و سایر بیماریهای رودهای مؤثرند. مصرف انجیر برای پایین آوردن تب، درمان گوش درد، درمان جوش، درمان آبسه و بیماریهای مقاربتی مفید است. انجیر دارای سطح بالایی از آلکانهاست و بنابراین به تنظیم PH بدن کمک میکنند. انجیر غنی از فلاونوئیدها و پلیفنولها- آنتیاکسیدانهایی که از آسیب ناشی از رادیکالهای آزاد جلوگیری میکنند- است. انجیرها آرامبخش و ملین هستند، چربی و قند کمی دارند و برای سلامت کبد نیز بسیار مفیدند.عوارض جانبی و مضرات انجیر
تداخلات دارویی و آلرژی به انجیر چندان متداول نیست، بنابراین بیشتر افراد میتوانند بدون هیچگونه نگرانی تعداد متعادلی از آنها را به رژیم غذاییشان اضافه کنند. با اینحال، چند عارضهی جانبی احتمالی وجود دارد که خوب است از آنها آگاه باشید.با توجه به مطالعهای که در سال ۲۰۱۰ انجام شد افرادی که به شیرهی خام کائوچو یا گردهی درخت غان (توس) آلرژی دارند، ممکن است به انجیر نیز حساسیت داشته باشند. انجیرها جزو خانوادهی توتها (موراسه) هستند.
اگر به سایر میوههای خانوادهی توت مانند جکفروت، توت آمریکایی (پرتقال اوسیج) و سیب شکری آلرژی دارید، ممکن است به انجیر نیز حساسیت داشته باشید.
ویتامین K، یک غلیظکنندهی خون طبیعی است. انجیر خشک و تازه سرشار از ویتامین K است. اگر داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین (کومادین) مصرف میکنید، مهم است که میزان مصرف روزانهی ویتامین K را ثابت نگه دارید.
طوری برنامه ریزی کنید که وقتی انجیر میخورید، بیش از مقدار معمول روزانهتان ویتامین K مصرف نکنید.
همانطور که گفتیم انجیر ملین است و این خاصیتش به درمان یبوست کمک میکند. مصرف بیشازحد انجیر ممکن است باعث شل شدن مدفوع یا اسهال شود. اگر پس از خوردن انجیر به اسهال دچار میشوید، میزان مصرفتان را کاهش بدهید.
نظرات